WellnessProfs voor de thuis-sauna en de professionele branche

Buiten- en binnen-sauna's

De stammen- of balken-sauna in Larix/Douglas of Kelo

Onze jarenlange ervaring in het engineeren van professionele sauna’s in wellnessresorts gebruiken wij inmiddels ook voor de kleinere privé-sauna en de kleinere sauna’s in bijvoorbeeld hotels, praktijken en sportscholen.

Bij het ontwerpen van een sauna zijn warmtestraling, warmteopslag isolatie en ventilatie van essentieel belang. Alleen een juiste warmtestraling vanaf het hout verwarmd het lichaam optimaal, een juiste warmte buffer (opslag van warmte in het hout) zorgt voor een gelijkmatige prettige warmte, een goede isolatie voorkomt teveel energieverliezen en een goede ventilatie is nodig voor een fijn saunaklimaat in de lucht.

Voor een goede warmtestraling en warmtebuffer is massa nodig. Een juiste golflengte warmtestraling vraagt om een juist soortelijk gewicht van het gebruikte saunahout. Natuurlijk is het voordeliger om een sauna van dunnen sauna-schrootjes of dunne sauna-balkjes te bouwen, maar dan slaat u volgens ons letterlijk de plank mis.

Sauna’s van Kelo zijn populair, mooi en geven, mits goed gebouwd, een fijne warmte. Helaas is goed Kelo-hout kostbaar.

Een voordeliger mooi houtmateriaal voor sauna-bouw voor buiten-sauna’s is het werken met bewerkte Lariks/Douglas stammen. Weinig tot geen onderhoud, het is een naaldboom van hoogwaardige kwaliteit met open harsgangen. Het bloeden (vrijkomen van hars) is na bewerking minimaal. Wij hebben fijne samenwerkingen met fabrikanten van zowel Larix/Douglas als van Kelo hout om top-sauna's als bouwpakket te kunnen leveren of voor u te kunnen bouwen.

Natuurlijk kunt u bij ons ook terecht voor kwalitatief hoogwaardige binnen-sauna’s. Sauna’s buiten en binnen kunnen altijd op (elke) maat gebouwd worden.

De volstammen barrel-sauna

De barrel-sauna oftewel in het Nederlands ton-sauna of sauna-ton, is letterlijk een sauna in een ton. Wij laten deze sauna fabriceren uit massief ronde Lariks/Douglas stammen met een diameter van 190mm. De voor en achterzijde (het schot) is gemaakt uit 95mm Douglas balken afgewerkt met Red Cedar rabatdelen. De saunabanken worden afgewerkt met Abachi planken dat pretig en niet te heet aanvoelt. De beglazing en deur zijn van gehard glas. De saunakachel kan natuurlijk een elektrische of op hout gestookte saunakachel zijn.

Een sauna gebouwd op de traditionele Finse manier

een sauna neem je niet voor een paar jaar. Daar wil je tientallen lang van kunnen genieten. Onze stammen- en balkensauna's worden gebouwd via een vrijwel oerdegelijke Scandinavische methode. Daar worden immers talloze sauna’s, huizen als blokhutten gebouwd. Wij kunnen ze leveren als doe-het-zelf sauna bouwpakket en vanzelfsprekend compleet voor u bouwen.Of toch liever een onverwoestbare Kelo sauna

Een Kelo sauna is uniek, robuust en eigenlijk onverwoestbaar. Kelo-balken gaan mensenlevens lang mee. Er ruikt niets beter dan Kelo hout in de sauna. Liefhebbers genieten van de grijs-blauwe gloed van Kelo hout. Kelo hout is eigenlijk naadbomenhout dat heeft gegroeid aan de poolcirkel en tientallen jaren geleden aan een natuurlijke dood is gestorven. Door het barre koude klimaat en daardoor zeer langzame groei liggen de jaarringen van het hout dicht bij elkaar en is het hout veel harder en duurzamer dan het naaldbomenhoud van Larix, Den en Douglas dat in ons klimaat groeit.

Na het sterven van de boom bijven de bomen rechtop in de bossen staan. Het verliest haar naalden en uiteindelijk takken. Er gaan insecten leven onder het schors dat er in de loop der jaren afvalt. De beestjes en de invloed van het weer maakt de buitenste schil van de boom wat poreus en zacht terwijl de kern van de stam keihard blijft. De harde kern maakt het Kelo duurzaam en de zachtere buitenkant zorgt uiteindelijk voor het milde klimaat dat ontstaat bij het toepassen van Kelo stammen bij saunabouw. Pas dan wordt de stam gekapt en gebruit voor bewerkingen voor woningen en sauna's.

De Kelo stammen worden volledig met de hand pasklaar gemaakt door ambachtslieden uit Finland, Letland, Estland en/of Rusland waar deze traditionele bouw veelvuldig wordt toegepast. Uw sauna wordt daar ter plekke gebouwd, weer afgebroken en naar u getransporteerd. Vervolgens kunt uzelf het bouwpakket opbouwen of dit aan ons overlaten.

WellnessProfs, uw Aino, Narvi en EOS dealer, informatie- en servicepunt voor Nederland en Belgie